EEN BLESSURE………. WAT NU?
Maandag morgen is het moment dat veel sporters bij me komen met hun blessure, opgelopen in het weekend. Vaak hebben ze dan al veel dingen geprobeerd met het doel om de blessure zo snel mogelijk te laten genezen.
Dat laatste is echter een illusie. De schade aan de spier of band is er al, en waar ze last van hebben is een direct gevolg van die opgelopen schade. Er is naast de schade ook veel zwelling en mogelijk een bloeding. Het lichaam heeft daar al op gereageerd en is al begonnen met verkramping van de spieren om het gebied van de schade heen, om zo beweging te minimaliseren.
Er is eerst een periode van vier tot zeven dagen van bijkomen van het trauma, en pas daarna gaat het lichaam werken aan herstel. Dus het ijzen en de rust , wat erg belangrijk is, is vooral bedoeld voor de eerste pijn en zwelling.
In die periode is zelfs het doen van onderzoek en röntgenfoto’s maken beperkt van nut door de zwelling en de pijn. Pas na die 4 tot 7 dagen kan er begonnen worden met de analyse van het probleem en het opstellen van een behandelplan.
En dan ben je er nog niet.
Want hoe goed het behandelplan ook is en aansluit op de schade en zijn herstel, dan nog komt biologie om de hoek kijken. Iedere structuur heeft zijn eigen tijd nodig voor herstel. Een spierscheuring minstens 6 weken. Een enkelband kan er 9 maanden over doen. Hetzelfde geldt voor een voorste kruisband reconstructie. De natuur heeft die tijd gewoon nodig, ongeacht hoe getraind of gezond je bent.
En pas na het herstel kan de opbouw gemaakt worden naar het niveau waar je op zat voor de blessure. Je bent terug gevallen in je conditie, in je spierkracht maar vooral ook je spierbeheersing die je nodig hebt voor jouw niveau. Allemaal zaken die wanneer je dat niet goed opbouwt kunnen leiden tot een nieuwe blessure.
Het is niet voor niets dat 75% van de sporters met een enkelblessure er binnen 3 maanden er nog een krijgen. Te snel weer te hard begonnen.
Nee, het kost tijd, energie, toewijding en pijn om te herstellen van een blessure terug naar je oude niveau. Veel sporters komen zichzelf tegen in deze fase. Wij als artsen en fysiotherapeuten moeten daar dan ook tijd en aandacht aan geven. Hier is teamwork dus duidelijk van belang.
Blessure herstel???? Dat is gewoon topsport!
Meer informatie?
Heeft u de informatie gelezen en heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie?
Neem contact met ons op via